Sumo

Igår var det öppen träning inför den kommande sumoturneringen i Tokyo som startar till helgen. Det var gratis att gå och kolla så då kändes det ju som att det bara var att passa på då det inte dyker upp någon liknande chans igen medans jag är kvar här, dröjer ju ett år till nästa gång. Så det var bara att kliva upp i tid då vi skulle träffas där vid halv sju för att få hyfsade platser, vilket betydde att jag var tvungen att åka strax efter fem från stationen hos mig.

Väl där var det till att stå i kö ett tag med alla andra människor som också tänkt sig att få möjligheten att kolla på lite riktigt sumobrottning innan vi släpptes in i arenan. Medan vi stod i kön och väntade så började de första sumobrottarna dyka upp, den första jag såg kom dit precis när jag kom och parkerade sin cykel vid ingången. Såg rätt roligt ut där han iklädd tofflor och yukata, typ en badrock, kom cyklande, parkerade, hälsade på vakterna och sedan gick mot ingången.

Inne i arenan var det bara att hugga en liten fyrkant till sittplats, man sitter på golvet i en ruta avsedd för fyra med ett lågt räcke runt. Där kan man sitta och äta och dricka medan man tittar på brottningen, även om det är lite ont om plats för fullvuxna européer i den för japaner dimensionerade rutan. Jag delade ruta med Paul och hans vän Tibor och ingen av oss är direkt kort på något sätt, men det gick bra ändå.

De började med de lägst rankade brottarna och då var det mest lite segt att sitta där och kolla, men det blev bättre och bättre när de högre rankade brottarna intog ringen. Paul hamnade i samtal med ett par som satt i rutan bredvid oss och det visade sig att de kände en av brottarna, Kyoku Nankai, rankad någonstans där i mitten av skalan. De var väldigt trevliga och det slutade med att de tog med oss ut så att vi fick träffa honom och de hade även med sig pappersark som vi fick hans autograf på. Sen var det in igen för att kolla på de högst rankade brottarna när de tränade och det var nu det blev riktigt roligt att kolla på när det brottades. Samtidigt förklarade det vänliga paret bredvid oss allt möjligt gällande brottning när vi satt där.

Själva träningen var rätt intressant där den vinnande brottaren stannade kvar i ringen och övriga brottare stod uppställda runt omkring för att snabbt försöka ta sig upp och få den vinnande brottarens uppmärksamhet för att få vara den näste att brotta honom. Det kunde se riktigt roligt ut när någon av de mer populära brottarna vunnit och många var intresserade att möta honom. Jag har laddat upp en film åt er längre ner så att ni själva kan se hur det kunde se ut under träningen.

Det blev en väldigt trevlig dag av det hela och när brottningen var slut någon gång runt halv tolv promenerade vi genom halva Tokyo i det fina vädret innan vi åkte hem vid femtiden. Vid det laget var jag helt slut i benen efter allt promenerande och riktigt trött efter att ha klivit upp vid halv fem, men det var det värt, en av de bästa dagar jag har haft här i Japan än så länge. :)



Träning.

Träning.


När någon av de två Yokozuna tränar sätter sig övriga och kollar på.

När någon av de två Yokozuna tränar sätter sig övriga och kollar på.


Här står vi tillsammans med Kyoku Nankai.

Här står vi tillsammans med Kyoku Nankai.

~ av J.Loov på april 30, 2009.

2 svar to “Sumo”

  1. Hur mycke väger en sån där rackare?! skulle man ha nån chans mot en av de lite sämre grabbarna?

    • Vet inte riktigt vad de väger, men som du ser på bilden så är de ju inte så sjukt stora. Däremot tränar de hårt varje dag så det är bra mycket muskler där under fläsket och deras teknik lär överträffa din. ^^

Lämna en kommentar